Groen op reis: praktische tips voor duurzaam vakantie vieren

Reizen opent de deur naar nieuwe culturen en adembenemende landschappen. Maar terwijl we de wereld verkennen, moeten we ons ook bewust zijn van onze impact op het milieu. Duurzaam reizen: het klinkt misschien als een tegenstrijdig begrip. Met de zomer voor de deur deelt collega Lotty praktische en eenvoudige tips om je reizen duurzamer te maken. Van het kiezen van milieuvriendelijke vervoersmiddelen tot het ondersteunen van lokale gemeenschappen.
Home » Blog » Groen op reis: praktische tips voor duurzaam vakantie vieren

Gouden stranden, een azuurblauwe zee, ruige bergen, wonderschone natuur. Ik droomde al een tijdje van een vakantie naar Corsica, was zwanger van de eerste en besloot: het is nu of nooit… toen corona roet in het eten gooide.

Vier jaar later, de oudste nog net niet naar school, lonkt het eiland van schoonheid opnieuw. Hét moment om buiten de dure (en hete) schoolvakanties een tripje te plannen. Ware het niet dat met de jaren toch ook het milieubewustzijn steeds meer is gegroeid. Zo ‘reist’ de vraag: een beetje milieubewust honderden kilometers op reis, kan dat wel?

Tip 1: Check klimaatwijs op reis

Dat hangt van heel veel factoren af. Slinger je Google Maps aan of begin je op Schiphol? Hoeveel kilometers leg je af en met wie? Wat doe je op bestemming?

Kortom: waar hebben we het eigenlijk over? Check dan de website klimaatwijs-op-reis.

Je zult snel ontdekken dat de reis doorgaans het grootste deel van de milieubelasting voor zijn rekening neemt. Zeker het vliegtuig stoot veel CO2 uit, dat zal geen verrassing zijn.

Met z’n vieren voor een reis van twee weken naar Bastia vliegen? Kost 1.400 kilo CO2. Dat staat gelijk aan ruim duizend keer onder de douche. Daar moeten onze 14 zonnepanelen een jaar lang voor draaien.

De auto is dan een veel duurzamer alternatief. Tenzij je besluit je gezinsleden thuis te laten en in je eentje een roadtrip te ondernemen – dan is een auto helemaal niet zo duurzaam. Verhelderend toch?

Tip 2: Take it easy, neem de trein

Wat in vrijwel alle gevallen wél een groen idee is: reizen met de trein. Ga je je er aan wagen? Dan is er één gouden regel.

Neem de tijd.

Dat betekent: op tijd boeken (scheelt veel geld). Ruime overstappen plannen om eventuele vertraging op te vangen. En gewoon genieten van de tijd die het kost om van a naar b te komen.

Verschillende collega’s bij De Lynx die het prima bevalt. Wel toegegeven: het helpt als je flexibel bent. Plezier beleeft aan het puzzelen op een nieuwe route als het een keertje niet loopt zoals gepland.

Tip 3: Kies iets minder luxe

Je hoeft je niet dubbel te vouwen in een te kleine tent om duurzaam vakantie te kunnen vieren. Maar doorgaans geldt wel: hoe meer luxer, hoe meer belastend.

Leuke uitdaging om eens te kijken of je een treetje lager op de luxe-ladder ook ontspannen vakantie kunt vieren!

Tip 4: Voeg waarde toe

Toerisme legt druk op de natuur ter plaatse en de lokale bevolking profiteert niet altijd mee. Terwijl je als toerist je negatieve impact kunt beperken en zelfs waarde kunt toevoegen.

Boek je trips dus bij kleinschalige, lokale organisaties. Proef van wat het land je te bieden heeft (letterlijk en figuurlijk). En sta open voor contact met locals. Dat kan een verrijking zijn voor beide partijen.

Tip 5: Ontspanning en avontuur vind je ook om de hoek

En ik?

Ik dacht: waar ben ik nou eigenlijk naar op zoek? Het antwoord: ontspanning.

De Middellandse Zee moet nog even wachten, dit jaar de grijze golven van de Noordzee. Die ik prachtig vind. Auto inladen en binnen een uur op plaats van bestemming. Lekker zandkastelen bouwen. Bij slecht weer naar Naturalis, en opa & oma (= oppas) om de hoek.

En dat gaat vaak op, denk ik zo. Je kunt de hele wereld over reizen – het staat zo fijn op Insta. Maar voor de mooiste stranden, eindeloze bossen, adembenemende fjorden, magnifieke bergen en lieflijke landschappen hoef je Europa niet uit.

Fijne zomer!