Geef geen geld!

De vraagstukken rond natuur en verlies van soorten zijn groot, soms word je er moedeloos van: wat kun je doen? Ik denk op die momenten vaak terug aan natuurbeschermer Ofir Drori en zijn verhaal over een piepjong aapje dat op een dag recht in zijn handen sprong.
Home » Blog » Geef geen geld!

Dat aapje, een chimpansee, had zijn leven een flinke draai gegeven, vertelde de Israëlische Ofir Drori een paar jaar geleden bij de uitreiking van een internationale prijs voor jonge natuurbeschermers in Arnhem. De moeder van het piepjonge aapje was vermoord door stropers en het jong werd op de markt in Kameroen verkocht. Het was van zijn verkopers recht in de armen van Drori gesprongen, op zoek naar veiligheid. Vanaf die dag besloot Drori fulltime de strijd aan te gaan tegen wildstropers. Met succes.

Je inzetten

Ik was niet de enige uit de zaal met 500 luisteraars die geraakt werd door het verhaal van Drori.  ‘s Avonds keek ik op zijn website: kon ik zijn goede en gevaarlijke werk misschien steunen met een gift? Tot mijn verrassing las ik daar: ‘Geef geen geld! Veel liever heb ik dat je je inzet voor natuur in je eigen buurt. Voor behoud van het park in je stad of voor een diersoort dichtbij. Iets kleins of groots, maakt niet uit, maar kom in actie.’ Er stond niet ‘hartelijk dank voor je steun!’, maar er prikte een vinger terug: ‘Kijk wat je zelf kunt doen, dat maakt ons veel blijer.’

Spannend

Drori’s oproep staat me vaak helder voor de geest en motiveert me om ‘groene’ acties te ondernemen, ook al is het spannend. Zoals het schrijven laatst, in eigen tijd vanuit De Lynx, van zes flyers met adviezen over hoe onze steden sneller natuurinclusief te maken zijn. Ik was wat onzeker toen we ze de wijde wereld in stuurden: vinden ze hun weg wel, hoe gaan mensen erop reageren, zijn de adviezen vernieuwend genoeg?

Succesvol

Vaak weet je niet of een actie die je onderneemt succesvol is of tevergeefs, meestal zijn de resultaten niet direct zichtbaar. Maar waarschijnlijk zet het altijd iets in beweging. Want actie is iets in beweging zetten – net als die sprong van dat aapje in de richting van Drori deed. En zoals de woorden van Ofir doorwerkten bij mij, en vast ook bij anderen.

“There are so many things that are just waiting for you to come and change. If instead of using your dollars you use your time, if instead of donating you take action – writing a letter to a congressman, calling a radio talk show, convincing your neighbors to sign a petition, volunteer for an hour in the local school…if you do that you will make us happier”

– From the website of LAGA

Foto: LAGA