Bart van Opzeeland, de nieuwe directeur van Communicatiebureau de Lynx

Wat drijft Bart in zijn werk? Hoe kijkt hij naar de rol van communicatie in de duurzame transitie? En wat ziet hij als de grootste kansen voor De Lynx in de komende jaren? In dit interview stelt hij zich voor en deelt hij zijn visie.
Home » Actueel » Bart van Opzeeland, de nieuwe directeur van Communicatiebureau de Lynx

Bart, welkom bij De Lynx! Kun je iets over jezelf vertellen? Wie ben je en wat drijft je in je werk?

“Dank je! Ik ben Bart en woon samen met mijn partner Simone in een oud dijkhuis aan het Buiten IJ in Amsterdam. Dat huis hebben we helemaal duurzaam gerenoveerd, omdat we wilden bewijzen dat je ook een historisch pand energiezuinig kunt maken zonder het karakter te verliezen. We hebben het volledig geïsoleerd, een warmtepomp en zonneboiler geïnstalleerd en gebruiken zoveel mogelijk circulaire materialen. Alle deuren zijn tweedehands en komen uit een villa in Noordwijk. Die hands-on mentaliteit zit ook in mijn werk. Ik ben bioloog van huis uit en heb altijd gewerkt op het snijvlak van duurzaamheid, strategie en communicatie. Wat mij drijft? Het gevoel dat ik echt iets bijdraag aan de transitie naar een duurzamere wereld. Dat kan door beleid te beïnvloeden, campagnes op te zetten of organisaties te helpen effectiever te communiceren.”

Je hebt een brede ervaring in de groene sector. Kun je daar iets meer over vertellen?

“Na mijn biologiestudie heb ik gewerkt voor maatschappelijke organisaties zoals voor Greenpeace en foodwatch. Ik heb nooit bewust gekozen voor duurzaamheid en activisme, maar onbewust blijkbaar wel. Ook met communicatie was ik onbewust bezig met campagnes organiseren. Toen collega’s en vrienden mij erop wezen dat ik in mijn werk veel met communicatie bezig was, realiseerde ik mij dat pas.”

Wat maakt dat je nu voor De Lynx hebt gekozen?

“Dat was een combinatie van timing en inhoud. Ik was op fietsvakantie in Italië toen Annick van Sustainable Talent me belde over deze kans. Dat was een moment waarop ik even afstand had van werk en tijd had om goed na te denken. Toen ik terugkwam, dook ik in De Lynx en werd meteen enthousiast. Dit is een bureau dat niet alleen goed is in communicatie, maar ook echt snapt waar duurzaamheid over gaat. Dat is precies de combinatie waarin ik geloof. Een van mijn carrièrewensen was namelijk wat meer de commerciële kant, wat meer afstand van het activisme, maar wel werken aan een betere wereld. Bovendien zag ik een kans om De Lynx verder te laten groeien en impact te vergroten, en die uitdaging sprak me enorm aan.”

Je hebt veel verschillende rollen gehad in je carrière. Wat geeft jou het meeste voldoening in je werk?

“Het gevoel dat ik echt iets in beweging zet. Dat kan een verandering in beleid zijn, een project dat succesvol landt, of een team dat samen tot een doorbraak komt. Ik krijg energie van samenwerken en van het vertalen van complexe materie naar iets concreets en bruikbaars. Bijvoorbeeld: als je wilt dat mensen minder drinkwater verbruiken, moet je niet alleen uitleggen waarom dat belangrijk is, maar ook zorgen dat het makkelijk wordt om het gedrag aan te passen. Dat soort vraagstukken vind ik fascinerend.”

Wat hoop je mee te brengen naar De Lynx? En wat hoop je hier zelf te leren?

“Ik breng strategisch inzicht mee, ervaring met duurzaamheidsvraagstukken en hopelijk een frisse blik. Ik hoop mee te helpen om De Lynx nog scherper te positioneren als dé partij voor effectieve communicatie over vergroening. Wat ik wil leren? Hoe je als bureau impact kunt vergroten zonder je idealen te verliezen. Hoe we nog effectiever kunnen worden in het verbinden van beleid en gedrag. En natuurlijk wil ik de mensen binnen De Lynx goed leren kennen en ontdekken waar ieders kracht ligt.”

Hoe kijk je naar samenwerken met opdrachtgevers?

“Als een partnerschap. De beste samenwerkingen zijn die waarin je écht samenwerkt en elkaar versterkt. Niet alleen ‘u vraagt, wij draaien’, maar meedenken, adviseren en soms ook uitdagen. Ik geloof dat opdrachtgevers niet alleen op zoek zijn naar communicatie-uitvoering, maar ook naar strategisch advies. Juist daar ligt de kracht van De Lynx: we begrijpen de inhoud en kunnen helpen om van een duurzame ambitie een sterk verhaal te maken.”

De Lynx staat voor communicatie met impact. Hoe zie jij de rol van communicatie in de duurzame transitie?

“Communicatie is geen bijzaak, het is de kern van verandering. Neem bijvoorbeeld waterkwaliteit: iedereen heeft ermee te maken, van burgers tot beleidsmakers. Maar zonder communicatie blijft kennis hangen in een klein kringetje van experts. Gedragsverandering en beleidstransities beginnen met de juiste verhalen, de juiste toon, op het juiste moment. Dat is waar wij als De Lynx een sleutelrol kunnen spelen. Ik denk dat communicatie niet alleen informerend, maar ook activerend moet zijn. Mensen moeten het gevoel krijgen dat ze een verschil kunnen maken.”

Waar zie jij de grootste kansen voor De Lynx de komende jaren?

“Ik zie kansen in thema’s als voedseltransitie, waterbeheer en klimaatadaptatie. Dat zijn onderwerpen waar De Lynx al sterk in is en waar nog veel te winnen valt qua bewustwording en gedragsverandering. Daarnaast denk ik dat we ons nog scherper kunnen positioneren als dé communicatiepartner voor duurzame transities. En ik zou graag kijken hoe we meer langdurige samenwerkingen kunnen aangaan, zodat we niet alleen losse projecten doen, maar echt een verschil maken op de lange termijn.”

Stel, het is over een jaar. Wanneer is dit eerste jaar als directeur voor jou geslaagd?

“Als het team met plezier en energie samenwerkt en we onze impact hebben vergroot. Als opdrachtgevers ons niet alleen zien als communicatie-experts, maar als dé partij die hen helpt hun duurzame ambities waar te maken. En als we nieuwe strategische stappen hebben gezet om De Lynx verder te laten groeien.”

Wat doe je graag als je niet aan het werk bent? Waar kunnen we je in het weekend vinden?

“Grote kans dat ik in de keuken sta, want ik hou van koken, vooral voor grote groepen. Ik vind het heerlijk om een hele dag bezig te zijn met een uitgebreid menu, liefst met lokale en seizoensgebonden producten. Daarnaast ben ik graag buiten. Ik hardloop regelmatig, speel volleybal en pak graag de fiets voor een lange tocht. Tijdens vakanties ben ik vaak in de natuur te vinden. En als ik thuis ben spel ik graag een bordspel of ga ik naar een concert – ik hou van spelletjes en live muziek.”

Bart van Opzeeland