Communicatie voorbij de grenzen

‘Over de natuur oordeel je niet’. Dat vind ik een mooie zin en las ik in het boek van Bram van de Klundert. Expeditie Wildernis heet het. Van de Klundert trekt zich terug in de wildernis in Nederland, zoals Thoreau dat deed in het boek Walden. In zijn boek komt hij tot nieuwe inzichten. Een van de inzichten die hij deelt gaat over oordelen.
Home » Blog » Communicatie voorbij de grenzen

 

“Ik wandelde vandaag met iemand waarvan ik het gevoel had dat ze niet over mij oordeelde. Bij iemand zijn die niet oordeelt, er gewoon te mogen zijn, maakt vrij.”

Hoe fijn is het dus, om niet te oordelen en niet veroordeeld te worden? En hoe belangrijk ook in een tijd waarin heel duidelijk het onderscheid wordt gemaakt tussen wel of niet gevaccineerd. Of gesproken wordt in termen van klimaatactivisten en klimaatsceptici.

Taal kan discussies uitlokken of juist sussen. Het ligt er maar net aan welke woorden je kiest. Als communicatieadviseur probeer ik teksten te schrijven en woorden te kiezen die voorbij gaan aan frames, hokjes of oordelen. Volgens mij is dat in tijden waarin we in zoveel sectoren (mobiliteit, gezondheid, voedsel, energie, etc.) veranderingen mogen doorvoeren enorm van belang.

Wil je hierover meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met Jasmijn via j.fermie@delynx.nl.