Zwerfafval en participatie, dat is best een lastige combinatie! Want hoe verleid je inwoners om afval op te ruimen dat anderen op straat gooiden?

Veel gemeenten hebben al ervaring met het betrekken van inwoners bij het zwerfafvalprobleem, maar lopen aan tegen vragen als: hoe houden we mensen op lange termijn betrokken, wat zijn passende beloningen voor de afvalrapers, hoe brengen we de resultaten goed voor het voetlicht bij bestuurders?

Het Zwerfafvalteam van Rijkswaterstaat (RWS) organiseerde daarom een ‘Toepassingstraject zwerfafval en participatie’. Dit bestaat uit enkele bijeenkomsten om inspiratie op te doen en ervaringen uit te wisselen in een groep van 8 tot 12 gemeenten. Voor wie wil, is er ook advies en begeleiding op maat.

Wat deed De Lynx?

RWS vroeg Miranda Koffijberg om dit Toepassingstraject te begeleiden: het programma inhoudelijk voor te bereiden, de bijeenkomsten te leiden en de maatwerktrajecten te verzorgen.

De eerste editie van het Toepassingstraject bleek in een behoefte te voorzien: de (veelal grote) gemeenten die meededen reageerden enthousiast. Zoals een deelneemster uit Zaanstad: “We zochten een nieuw beloningsbeleid voor vrijwillige opruimers van zwerfafval. Ik heb dit ingebracht tijdens het Toepassingstraject Participatie en kwam tot verrassende inzichten. En tot een nieuwe aanpak, waarin (belangrijk!) vooral de vrijwilligers zich kunnen vinden. Fijn om zo met collega’s van andere gemeenten te kunnen sparren!”

De tweede editie van het Toepassingstraject wordt gehouden op 11 april 2019. Interesse? Meld u zich dan aan voor het Toepassingstraject Participatie 11-4-2019.

Meer weten?

Bent of gaat u ook bezig met het onderwerp? Kijk voor inspiratie eens in het Kennisdocument Zwerfafval en bewonersparticipatie (pdf).

We voeren voor RWS ook het project Schone Rivieren uit. Judith Harrewijn maakt ‘kwartier’ voor structurele opruimacties langs de grote rivieren.