Cultuurhistorie  en natuur gaan vaak uitstekend samen. Dus maakten we als groen bureau met plezier een uitstapje – op verzoek van gemeenten Wassenaar, Den Haag, Katwijk, Staatsbosbeheer en Dunea – naar het thema cultuurhistorie.  Naar de rijke historie van één van de mooiste natuurgebieden van Nederland: de Hollandse Duinen. 

Wandelboekje

We stelden een boekje samen met 3 wandelingen langs ‘sporen van het verleden’ in deze duinen. Sporen van boeren die (vaak vergeefs) pionierden op de zilte zandgrond, van graven en andere adel die jaagden op konijnen, van krijgsmachten in de Tweede Wereldoorlog, van recreanten die de stranden ontdekten, en natuurlijk van de drinkwaterbedrijven die steeds meer stedelingen van schoon water moesten voorzien.

De wandelingen volgen het wandelroutenetwerk van Zuid-Holland. En volgen de cultuurhistorische rijkdom die onze opdrachtgevers lieten inventariseren in neerleggen in het rapport ‘Cultuursporen in het duin’.

Download het boekje ‘De geheimen van de duinen (18 MB)‘ en ga een op een zonnige dag eens kijken bij de Atlantikwall bij Scheveningen, de vleermuisbunker bij Wassenaar of de Pan van Persijn in Katwijk.

E-zine over succesvolle samenwerking

De vijf partijen  werkten de afgelopen jaren nauw samen aan de uitvoering van een convenant  ‘Cultuurhistorie in de duinen’.  De partijen kunnen er trots op zijn dat ze de intenties van de samenwerking ook waar hebben kunnen maken.  Ze lieten de resultaten daarom graag zien aan collega’s, bestuur, politiek en de samenleving. We maakten daarvoor een aantrekkelijk e-zine: een digitaal magazine dat makkelijk te verspreiden is in het netwerk via social media, mail en websites. Benieuwd hoe dat er uit ziet? Bekijk hier het magazine ‘Cultuurhistorie in de duinen beter in beeld‘.