Is de Europese waterwet ‘fit’ of niet? Het gaat hier om het Engelse woordje ‘fit’: doet de wet wat hij moet doen, namelijk het beschermen van de Europese wateren? Die vraag stelde de Europese Commissie en iedereen was uitgenodigd om zijn of haar reactie te geven via een zogenoemde ‘publieke consultatie’.

‘Ja!’ vonden meer dan 130 Europese ngo’s, ‘de waterwet doet wat hij moet doen.’ Zij startten de campagne #ProtectWater. De consultatie sloot in maart en meer dan 375.000 mensen hadden toen gehoor gegeven aan de oproepen van de coalitie. Daarmee werd deze EU-consultatie één van de grootste consultaties in de geschiedenis.

#ProtectWater en De Lynx

Wetlands International is één van de deelnemende ngo’s. Zij vroeg De Lynx om hen te helpen bij het praktische werk. We hielden de website up to date, plaatsten berichten op de verschillende social media kanalen, deden de webcare en schreven content voor de nieuwsbrief. Ook benaderden we andere ngo’s en media met de vraag om aan te haken en hun volgers op te roepen te tekenen voor #ProtectWater.

#ProjectWater

Toegankelijke enquête voor waterwet

Via een handtekening voor #ProtectWater maakte de ngo-coalitie het heel gemakkelijk voor de burgers: zij hoefden maar één keer op akkoord te klikken. Automatisch werden vervolgens van tevoren bepaalde antwoorden in de enquête van de Europese Commissie ingevuld. Deze antwoorden maakten één ding goed duidelijk: de waterwet moet blijven als hij is. Meerdere lidstaten lobbyen voor afzwakking van de wet. De ngo’s zijn van mening dat de wet z’n werk juist erg goed doet, en dat het vooral zaak is dat de wet beter wordt nageleefd.

Nederland waterland?

Nederland is één van de lidstaten die pleit voor afzwakking van de Europese waterwet. Binnenkort verschijnt in Landwerk een artikel over de toepassing van de waterwet in Nederland. Nederland eindigt laatste in de tabel ‘Ambitie voor de EU-waterwet’ van de European Environment Agency.

Bekijk wie vanuit De Lynx met #ProtectWater aan de gang is gegaan.