Zwerfafval en participatie, dat is best een lastige combinatie! Want hoe verleid je inwoners van een buurt, wijk of stad om afval op te ruimen dat anderen op straat gooiden? Liefst niet voor een eenmalige actie, maar structureel?

Vragen van gemeenten

Veel gemeenten hebben al (veel) ervaring met het betrekken van inwoners bij het zwerfafvalprobleem, maar lopen aan tegen allerlei vragen. Zoals: hoe houden we mensen ook op langere termijn betrokken? Wat zijn goeie beloningen voor de afvalrapers? Hoe brengen we de resultaten goed voor het voetlicht bij bestuurders?

‘Toepassingstraject zwerfafval’ van Rijkswaterstaat

Het Zwerfafvalteam van Rijkswaterstaat (RWS) wil deze gemeenten graag ondersteunen bij dit soort vragen. Zoals via een rijkgevulde kennisbank en ook met het aanbod van deelname aan het ‘Toepassingstraject zwerfafval en participatie’. Dit traject bestaat uit enkele bijeenkomsten om ervaringen uit te wisselen met andere gemeenten. En voor wie wil, is er ook advies en begeleiding ‘op maat’.

Inspiratie  voor aanpak zwerfafval

RWS vroeg De Lynx dit Toepassingstraject te begeleiden. Dat deden we graag. De eerste bijeenkomst in oktober leverde de negen deelnemende gemeenten al veel nieuwe inspiratie op. Ook startte een maatwerktraject, bij de gemeente Stichtse Vecht. Die is goed op weg het aantal ‘bijplaatsingen’ (los afval) bij afvalcontainers terug te dringen. Ze wilde weten hoe participatie hierbij nog kan helpen. We verkenden samen de mogelijkheden, zoals containeradoptie, een ‘afval-bieb’ in de wijk, een leuke schone-wijkchallenge, of het samen mooier maken van de containerplek. Enkele ideeën worden nu verder uitgewerkt.

Meer weten?