Puzzelen met ChatGPT: AI ondersteunt, maar communicatieprofessional maakt het verschil

De wereld van communicatie evolueert voortdurend, en de opkomst van AI versnelt deze veranderingen. Wat betekent AI voor de rol van de communicatieprofessional? Terwijl sommigen enthousiast zijn over de kansen die deze technologie biedt, maken anderen zich zorgen over de impact op werkgelegenheid en ethische kwesties.

Lotty Nijhuis, tekstschrijver en eindredacteur bij De Lynx, verkent haar eigen zoektocht en vertelt hoe AI nieuwe mogelijkheden brengt in de gereedschapskist van de communicatieprofessional.
Home » Blog » Puzzelen met ChatGPT: AI ondersteunt, maar communicatieprofessional maakt het verschil

Zelden schud ik een tekst zo uit mijn mouw. Ik begin, begin opnieuw, schuif en draai, wik en weeg. Het is een puzzel, maar dan zonder plaatje op de doos. Precies dat vind ik nou zo leuk. Het verzinnen van een onverwacht begin. Zinnen omdraaien zodat de lezer op het verkeerde been wordt gezet, uitgedaagd, of aan het denken gezet. Spelen met woorden.

En toen was daar ChatGPT.

Overwaaien

Nou loop ik niet voorop met technische innovaties. Ik was nog dik tevreden met mijn niet-smart phone toen plat allang de standaard was. Slimme deurbellen, slimme lampen, de nieuwste OLED, ik word er niet warm van. Alleen als het energie bespaart, sta ik vooraan in de rij.

En toen was daar ChatGPT. Een chatbot die zoveel energie slurpt dat de ontwikkelaar er erg geheimzinnig over doet. Hier ging mijn hart niet sneller van kloppen, zoveel was duidelijk.

Ik overwoog af te wachten, maar overwaaien? Dat deed het niet.

ChatGPT weet te verrassen

En toen, op een goede dag, kreeg ik een rapport onder mijn neus. Ik moest het redigeren, het was ongetwijfeld wat later op de dag – of de nacht ervoor was te kort geweest – en ik dacht: wat stáát hier nou? Ik begon nog eens vooraan, een derde keer. Maar mijn brein kon of wilde er geen chocola van maken.

Zal ik eens…?

Dus opende ik ChatGPT, vroeg hem heel beleefd (want dat doet zo’n chatbot met je) of ie die alinea opnieuw kon opschrijven en staarde verrast naar het scherm.

ChatGTP: een altijd beschikbare sparringpartner

Wat er stond had absoluut nog aandacht nodig, maar het was correct en te begrijpen. Dat had ChatGPT precies een paar seconden gekost.

Het is niet dat ik vanaf dat moment mijn opdrachtgevers een oor aannaai en met de benen op tafel ChatGPT het werk laat doen. Maar ik vond het genoeg reden om de mogelijkheden te verkennen. En ik zie zowaar kansen: in AI als supersnelle sparringpartner. Een persoonlijke assistent die helpt om je writer’s block te doorbreken, teksten samen te vatten, nieuwe ideeën, gezichtspunten en argumenten te ontdekken of een andere stijl voor een tekst uit te proberen. ChatGPT schudt eindeloos veel opties uit zijn mouw.

Maar ChatGPT mijn teksten laten schrijven? Die hou ik lekker voor mezelf. En niet alleen omdat ChatGPT een te dikke duim heeft (en zonder de juiste credits tekst leent van anderen). Ik denk dat ik het beter kan. Creatiever. Energiezuiniger ook. En met meer plezier.

Als tekstschrijver neem je kennis mee, een eigen stijl en tone of voice, kies je constant wat je vertelt maar vooral ook wat je weglaat. Die menselijke hand maakt het verschil tussen een correcte tekst en een tekst die boeit, ontroert, aan het lachen maakt en blijft hangen. ChatGPT mag best eens een stukje aanreiken en ondersteunen, maar laat mij de puzzel maar leggen alsjeblieft.

4x ChatGPT: hoe kun je als communicatieprofessional gebruik maken van deze tool?

1. ChatGTP voor tekstredactie en proeflezen
Ingewikkelde tekst waar je zelf ook eigenlijk geen touw aan vast kunt knopen? Laat ChatGPT deze (een paar keer) herschrijven, al dan niet in eenvoudiger taal of in een andere stijl. De nieuwe woorden en een andere structuur trekken je vastgelopen brein weer los.

2. ChatGTP voor samenvatten en bewerken
Vraag ChatGPT grote lappen tekst samen te vatten. Zo weet je of het de moeite waard is dieper in de bron te duiken.

3. ChatGPT als sparringpartner voor een invalshoek
‘Zeg ChatGPT, noem eens de voordelen van… / de beste argumenten voor… / redenen om niet…’, enzovoort. ChatGPT helpt je met je invalshoek en je vragen als je een interview voorbereidt.

4. ChatGPT als vertaalmachine
De chatbot spreekt verschillende talen. Je kunt in het Nederlands je vragen stellen en opdrachten geven, en je kunt ook teksten invoeren die je graag vertaald wilt zien. Engels, Duits en Spaans werken goed; check wel de nuances e.d.

Lotty Nijhuis