Een gemeentelijk biodiversiteitsplan: een goed idee?

Een biodiversiteitsplan maken op gemeentelijk niveau: is dat zinvol om te doen, levert het wat op? Ruim twee jaar terug schreef ik mee aan het biodiversiteitsplan van Gemeente Ede. Ik vroeg Carlo van Rijswijk, al 20 jaar ecoloog in de gemeente, hoe hij terugkijkt op het maken van het plan en de uitvoering tot nu toe. We publiceerden er een artikel over in Vakblad Groen.
Home » Blog » Een gemeentelijk biodiversiteitsplan: een goed idee?

Ede was één van de eerste gemeenten die een beleidsplan voor biodiversiteit opstelde, met subsidie van Provincie Gelderland. Wat zette het in gang? En wat is goed om te weten vóórdat je zo’n plan opstelt? Ecoloog Van Rijswijk deelde graag zijn inzichten.

Stem verheffen

Als je het goed doet, ziet hij, is het maken van een plan voor biodiversiteit één grote pr-machine voor het thema biodiversiteit. Ook geeft het hem en zijn collega-ecologen een stevigere basis om inbreng te leveren in projecten. Mooi vond ik zijn constatering dat dit ook iets van henzelf vraagt. Als ecologen moeten ze andere vaardigheden ontwikkelen. Want ze zijn niet langer vooral de toetsers áchteraf, maar moeten nu ook aan het begin van processen hun stem verheffen voor het biodiversiteitsbelang.

Lees het hele artikel

Benieuwd naar alle inzichten? Lees het artikel in Vakblad Groen.

Kunnen we jou ook helpen bij het ontwikkelen van een biodiversiteitsplan? Ontdek meer informatie.