Zelftest voor het klimaat

Twee weken geleden verscheen het alarmerende rapport van het IPCC over de razendsnelle verandering van het klimaat, die als een komeet op ons afkomt. Op hetzelfde moment begon de campagne van de overheid voor twee gratis zelftests per huishouden, om die andere komeet af te weren: die van stijgende aantallen coronabesmettingen nu het gewone leven weer begint. Alle acht miljoen huishoudens in Nederland krijgen een brief en er zullen zeker mensen zijn die met de brief in de hand die gratis tests aanvragen.

Zou het geen goed idee zijn als de overheid nu hetzelfde adressenbestand nog een keer gebruikt? Maar dan om een brief te sturen over het klimaat. Met een uitnodiging voor een zelftest voor het klimaat.

Klimaatbewust

Want ook voor het klimaat weten we dat de bijdrage van huishoudens essentieel is. Sommige mensen nemen natuurlijk zelf al maatregelen. Maar dat is niet genoeg, stelt de VN. De niet al te klimaatbewuste burger weet toch vaak de weg nog niet. Daar heeft de overheid een rol. Want er verandert zelfs al iets als mensen alleen maar gaan kíjken naar hun energieverbruik. Wie meer inzicht heeft in zijn verbruik, gaat al vanzelf minder verbruiken, zo blijkt. En dat zou bij de CO2-voetafdruk ook wel eens zo kunnen zijn. Dan hoef je nog niet eens wat te doen; jezelf testen is al genoeg.

Een brief van de overheid die zo’n zelftest aanmoedigt, kan daarbij mensen over de streep trekken. Dan is het best de moeite waard toch, om zo’n adressenbestand nog een keer te gebruiken?

Wil je zonder zo’n brief al weten hoe klimaatvriendelijk je bent? Doe de zelftest voor het klimaat!