Wat veel! Of… wat weinig?

Iets meer dan één op de drie inwoners van de energieregio Arnhem Nijmegen heeft interesse om te investeren in een zonneweide of een windmolenpark bij hen in de buurt. Wat veel dacht ik! Best weinig, zei een ander. Is het nu veel of niet en hoe ga je hiermee om in je communicatie?

Inwoners over de energietransitie

Het percentage kwam uit een onderzoek van energieregio Arnhem Nijmegen onder de inwoners: hoe kijken zij naar de energiestrategie? Dit werd uitgevoerd in het kader van de Regionale Energiestrategie Arnhem Nijmegen. Communicatiebureau de Lynx verzorgt de communicatie.

Hoeveel is veel?

Mijn redenatie was: investeren gaat om geld. En als iemand aangeeft zijn geld in een project te willen stoppen, dan zegt dat veel meer dan een antwoord op een meer consequentieloze vraag als ‘ik vind het verduurzamen van energie urgent’ (59% eens/zeer eens) of ‘ik vind het belangrijk om duurzamer gebruik te maken van energie’ (84% belangrijk/zeer belangrijk).

Ik moet hier natuurlijk wel toegeven dat het bij de vraag naar het investeren ook gaat om de intentie en dat slechts 2% al investeert.

Het is maar hoe je het brengt

Wat kun je hier als communicatieadviseur mee? Een journalist kan de resultaten natuurlijk met gemak andersom framen: 59% van de inwoners heeft geen interesse in het investeren in lokale windmolens en zonnevelden of is neutraal. Dan lijkt het toch ineens een stuk minder. En: nog steeds neemt 98% van de inwoners geen stroom af uit een lokaal zonnepark of windmolenpark. Terwijl die mogelijkheden toch al lange tijd worden aangeboden.

Ja, toch veel

We besloten voor de positieve insteek te gaan. We zijn immers bezig om de weg vrij te maken voor meer duurzame energie en daarbij kan sociale invloed een sterke motor zijn. Het effect van ‘Kijk, er is al een aardige kritische massa’. We openden het nieuwsartikel en persbericht met de titel ‘Ruime interesse voor deelname aan zonnevelden en windparken onder inwoners regio Arnhem Nijmegen’. Op het laatste moment wel ‘Ruime’ nog even aangepast naar ‘Veel’.

 

Weten wat De Lynx voor jouw energietransitie kan doen? Lees hier meer.