Mvo: het nieuwe normaal

Toen ik begon met mijn stage bij De Lynx kreeg ik de opdracht om de website goed door te lezen. Ik stuitte toen op de pagina ‘Mvo’. Ik las dit door en het kwam me bekend voor; ik had hier kort les over gehad op mijn middelbare school. Maar daarna heb ik er tot dit moment niks meer van gehoord.

Ik realiseerde me toen dat maatschappelijk verantwoord ondernemen (want daar staat de afkorting voor) niet zo vanzelfsprekend is als ik dacht. Waarom doet nog niet elk bedrijf in Nederland hieraan? En dat terwijl we onderweg zijn naar een klimaatneutraal Nederland. Hoe kan dat eigenlijk?

Wat is mvo?

Laten we beginnen met wat maatschappelijk verantwoord ondernemen precies is. Het houdt eigenlijk in dat organisaties bij al haar handelingen en activiteiten rekening houdt met de effecten op de maatschappij en op het milieu. De balans tussen mens, milieu en economie staat centraal.

Eén van de oorzaken dat mvo niet vanzelfsprekend is, is denk ik dat het lange tijd een imagokwestie is geweest. Gelukkig lijkt hier nu verandering in te komen. Steeds meer organisaties en bedrijven worden zich bewust van de impact die ze hebben op hun omgeving. Mvo wordt daarmee het nieuwe normaal. Dit is ook te zien in een onderzoek van MVO Nederland. Tachtig procent van de Nederlandse bedrijven ziet door de coronacrisis kansen voor duurzaam ondernemen.

Voordelen mvo

Het mvo heeft niet alleen voordelen voor onze planeet, maar ook voor jouw organisatie. Zo kun je veel kosten besparen en je organisatie krijgt niet alleen een beter imago, je wordt ook een interessantere partner voor mogelijke investeerders en overheden. Sommige stellen inmiddels al duurzaamheidseisen bij opdrachtverlening.

Ik ben blij met deze ontwikkeling. Ik vind dat elke organisatie aan het milieu moet denken. Ik studeer momenteel aan de Hogeschool Utrecht en als ik straks start met werken, wil ik mijn werkgever graag zo groen en duurzaam mogelijk zien. Ik hoop dat deze zich ook bezighoudt met kleine, maar toch belangrijke dingen, zoals het reduceren en recyclen van hun afval en het zuinig omgaan met energie. Juist omdat we goed moeten zorgen voor onze aarde en omdat dit nu al vanzelfsprekend had moeten zijn.

Milieubewust als basis

Voor mijzelf was dit al redelijk vanzelfsprekend. Ik ben opgegroeid in een gezin waar altijd veel aandacht is voor het milieu. Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om aan de natuur te denken. We eten thuis bewust vegetarisch omdat we denken aan het milieu en de dieren. Ook hebben we zonnepanelen, scheiden we al ons afval en gooien we nooit iets buiten weg.

Nederland is voorzichtig op weg naar een milieuvriendelijk beleid. In 2030 moet de CO2-uitstoot met 49 procent verminderd zijn ten opzichte van 1990 en in 2050 met wel 95 procent. Als wij nu al starten met kleine veranderingen, dan komen we samen ver.

Inspiratie

Daarom zou elk bedrijf bij elke activiteit horen te denken aan het effect dat dit zal hebben op de maatschappij en op het milieu. Het kan al beginnen met het rekening houden met wat en hoeveel ze printen, het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Organisaties als De Lynx, die bij veel handelingen denken aan het milieu, inspireren mij. Ze laten zien dat het echt kan.

 

Deze blog is geschreven door Loes de Groot, eerstejaars student communicatie aan de Hogeschool Utrecht, als onderdeel van haar stage bij De Lynx. Dit is haar laatste bijdrage.