Vanaf vandaag start internetbrowser Google Chrome met het uitrollen van een nieuwe versie. Nieuw in deze versie (versie 68) is dat er een strengere controle komt op onveilige websites. En dan kan het zomaar gebeuren dat bezoekers op jouw website opeens de melding ‘onveilig’ krijgen!

Beveiligingsupdate Google Chrome

De update van Google Chrome bevat een beveiligingsupdate. Door deze update geeft Google Chrome nadrukkelijkere waarschuwingen als een website niet goed beveiligd is. De gebruiker krijgt dan een seintje als de verbinding tussen hem en de website niet goed beveiligd is. In de update die vandaag uitrolt zit deze functionaliteit al, vanaf september/ oktober wordt deze ook echt actief.

Waarom deze update van Google Chrome?

Het doel van deze meldingen is om het internetverkeer veiliger te maken. We laten steeds meer persoonlijke gegevens achter op websites. Dit kan variëren van je mailadres en naam tot en met bijvoorbeeld je creditcard gegevens in een webshop. En je wilt natuurlijk niet dat die gegevens zomaar onderschept kunnen worden door anderen. Daarom gaat Chrome nu aangeven of je op een website zit die een veilige verbinding heeft, of niet.

Hoe werkt een beveiligde verbinding?

Een beveiligde verbinding zorgt er voor dat de website waar jij gegevens achterlaat jouw gegevens in kan zien. Als je gegevens op een website invult dan worden deze versleuteld verstuurd naar de website. Zo kan iemand van buitenaf er niet bij.

Is de verbinding met de website niet beveiligd, dan kunnen mensen met de juiste software via een openbare wifi-verbinding bijvoorbeeld gemakkelijker bij de gegevens komen die je op een website achterlaat. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Hoe weet ik of mijn website goed beveiligd is?

Er zijn twee manieren om te controleren of de verbinding met jouw website beveiligd is.

  • Wacht tot oktober en kijk of je pop-ups krijgt in Google Chrome als je naar jouw website gaat (al is dit niet de meest proactieve oplossing).
  • Check of je een HTTPS of een HTTP verbinding hebt voor je website (dit kan je wel direct al doen natuurlijk).

HTTPS versus HTTP

Bij HTTPS is je verbinding beveiligd en zit je dus goed. De meeste browsers geven een beveiligde verbinding weer met een groen hangslotje of met de melding ‘Veilig’ in de adresbalk van je internetbrowser.

Is je website nog niet beveiligd? Dan staat er niets voor je webadres. Ook geven browsers (afhankelijk van welke je gebruikt) alleen een uitroepteken of een melding ‘Niet veilig’ in de adresbalk in je browser. Deze melding staat meestal voor het ingevoerde webadres (dus voor www.adreswebsite.nl).

Mijn site is nog niet beveiligd, wat nu?

Het beveiligen van je website is niet moeilijk. Het enige wat er moet gebeuren, is de installatie van een SSL-certificaat. Een SSL-certificaat zorgt er voor dat je website beveiligd is. Je kunt websites met een SSL-certificaat herkennen aan het ‘HTTPS’ gedeelte voor de URL van je website.

Het is afhankelijk van je hostingpakket en je webhosting of je de beschikking hebt over een gratis SSL-certificaat of dat je er eentje moet aanschaffen.

Mocht je er niet uitkomen met de beveiliging van je WordPress website, of wil je meer weten over wat je kunt doen om je WordPress website veiliger te maken? We helpen je graag verder!