Groene leestips

De avonden zijn lang, de zomervakantie komt eraan. Tijd om lekker veel te lezen. We zetten een paar leuke boeken op een rij die we aan iedereen kunnen aanraden.

Hek – Martin Drenthen

‘Natuur is niet iets waar je een hek om heen kunt plaatsen, mens en natuur zijn geen gescheiden werelden’ – Martin Drenthen.

Drenthen neemt je mee in de verhitte discussie over hoe als samenleving om te gaan met natuur. Denk aan de manier waarop wij in Nederland ons voedsel produceren en de komst van de wolf. Hier hebben de natuurbeschermers en boeren een andere mening over. Wat zijn de raakvlakken in het gesprek rondom de natuurinclusieve samenleving? Kunnen wij zo’n samenleving worden en hoe kan dit tot een vruchtbaar gesprek komen?

Boek: www.bornmeer.nl/winkel/hek/

Het complete bijenboek – Fergus Chadwick, Steve Alton, Bill Fitzmaurice, Emma Sarah Tennant en Judy Earl

Voor iedereen die meer wil weten en ontdekken over de wonderlijke bijenwereld’

Steeds meer mensen houden zich bezig met de bij en proberen ze naar hun tuin te lokken. Ze planten aantrekkelijke bloemen of bouwen bijenhotels. Het prachtig vormgegeven boek staat vol praktische informatie over bijen, bijzondere foto’s en is boeiend om te lezen. Echt een boek waar je op je gemak doorheen bladert en dat vervolgens op tafel blijft liggen om steeds weer even in te kijken.

Boek: www.goodcook.nl/nieuws/nieuw-het-complete-bijenboek/

De acht bergen – Paolo Cognetti

“Voor mij zijn de bergen heel reëel, een concrete omgeving met eigen voorwerpen, een taal, mensen en een geschiedenis. Voor iemand uit de stad zijn de bergen misschien een metafoor, maar niet voor iemand die er woont. Toen ik vanuit de stad in de bergen aankwam, ontdekte ik er veel wonderlijke nieuwe dingen. De omgang met dieren, de sterke invloed van de seizoenen, de vegetatie: ik moest alles leren. Dat geluk, die liefde, spreekt uit dit boek.” Deze quote van Cognetti raakt de kern van zijn roman.

Pietro, een stadsjongen uit Milaan ontdekt samen met zijn familie een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta. Het gezin spendeert vanaf dat moment iedere zomer op deze plek. De elfjarige Pietro raakt bevriend met de even oude Bruno. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens, er bloeit een onverwoestbare vriendschap op. Een boek voor wie al lezend op reis de bergen in wil.

Heb je ‘De acht bergen’ al gelezen? Laat je dan meenemen door Charles-Ferdinand Ramuz in ‘De grote angst in de bergen’. Het is een decenniaoud maar akelig actueel Zwitsers meesterwerk dat in 2019 eindelijk werd vertaald.

Boek ‘De acht bergen’: www.debezigebij.nl/boek/de-acht-bergen/

Boek ‘De grote angst in de bergen’: www.schwob.nl/boeken/index.php?p=151