Geen verhaal

Met de WK wielrennen net achter de rug, kan ik alleen maar zeggen hoe ik sinds de start van het wielerseizoen weer heb genoten van alle verhalen rond de koers. De oud-veldrijder die op elk terrein iedereen eraf rijdt (Van Aert). Kopmannen die zichzelf kwijtraken (Bernal, Pinot, Dumoulin) en hervinden (Dumoulin). Een zilveren plak winnen met een plaatje en brace voor een de week ervoor gebroken pols (Van Vleuten).

Ook natuurgebieden hebben vaak verhalen. Dat zijn mooie verhalen om te ontdekken, ontwikkelen en vertellen. Net als de verhalen over de wielrenners maken ze enthousiast en ontwikkel je waardering voor het gebied of de sport.

Oerbos in Flevoland

Neem een bos bij Almere dat ik voor mijn werk bij Het Flevo-landschap leerde kennen. Het voelt als een eeuwenoud sprookjesbos waar de vogels de broodkruimels van Klein Duimpje opaten, maar waar zeventig jaar geleden nog golven op de schepen beukten. Waar de bomen nageslacht zijn van wilgentenen die bij de bouw van de dijk zijn gebruikt. En waar je nu over een modern betonpad doorheen kunt zwieren op je fiets. Als je het oerbos uitrolt beland je bij een kaarsrechte vaart met zicht tot aan den einder en een sluis die lopend is over te steken – ik waande me die zonnige dag in Frankrijk.

Lijnenspel van kanalen in Zeeland

Of een uit drie delen bestaand natuurgebied in Zeeuws-Vlaanderen. Notabelen sloegen hier bijna een eeuw geleden de handen ineen om, net als in de grote steden, in hun dorpen schoon drinkwater te krijgen. Bestond de bodem er overal uit klei, precies daar, vlakbij Clinge en Kapellebrug aan de grens, lag een oude en kalkarme zandrug. Een perfecte plek om water op natuurlijke wijze te zuiveren.

In de loop der decennia ontstond in dit Zeeuwse coulissenlandschap een bos waarin je je op de Veluwe waant, en dat tegelijk een verrassend lijnenspel van kanalen kent. Tegelijk is het een thuis voor veel bijzondere planten en dieren, van zwarte specht, veldkrekel en heidelibel tot liggend hertshooi en talloze paddenstoelen.

We hielpen Evides Waterbedrijf en Het Zeeuwse Landschap weer aandacht te vragen voor dit verhaal. Onder meer met een overkoepelende nieuwe naam (de Waterwinbossen), toegangsborden, en het vastleggen van het verhaal op een kaart en infopanelen.

Waterwinbossen (Clingse bos)
Waterwinbossen (Sint Jansteen)

Vlakbij huis

Zo heeft ook de natuur bij jou in de buurt een verhaal om te ontdekken. Leerde de coronacrisis dit voorjaar ons niet het belang van natuur vlakbij huis?

Zelf moest ik deze week bekennen dat ik ergens geen verhaal meer bij had. Ik kon hele verhalen ophangen waarom ik geen lid was van het provinciale landschap in mijn regio. Maar dat bleef een slecht script. Vandaag heb ik het eindelijk opgelost en ben ik donateur geworden.