(Extra) lief zijn voor de homo sapiens

Dat veel kantoren dicht zijn, overleggen zijn afgelast en studiedagen niet doorgaan, is spijtig voor ons mensen. We zijn bij uitstek sociale dieren die graag bij elkaar kruipen. Gelukkig kunnen we elkaar wel bereiken via woorden in onze mails, apps en andere berichten.

Leuk communicatie-onderzoek

Een van de leukere communicatie-onderzoeken op het vlak van woordgebruik waar ik over leerde is dit:
Een groep studenten krijgt een brief van het studieadviesbureau van hun universiteit. Het is een uitnodiging om gebruik te maken van hun diensten: een gesprek, een studietest, begeleiding of coaching. De helft van de studenten kreeg een neutrale brief die wat zakelijk van toon is.

Prima brief, denk je, als je ‘m leest. De andere groep kreeg dezelfde brief, waaraan, laten we zeggen ‘fijne’ woorden waren toegevoegd, zoals: we zien je graag, dat doen we met plezier voor je, we geven je met liefde advies. Nu volgt de open deur: deze tweede groep studenten gaf meer respons dan de eerste en klopte eerder aan bij het studieadviesbureau.

De meeste mensen deugen

Ik moest eraan terugdenken bij het lezen van het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman. Hij stelt daarin dat we meer nog dan homo sapiens, ‘homo puppy’ zijn – een geweldig gevonden term. Want vriendelijkheid, zo betoogt hij, was het bepalende criterium in onze survival of the fittest. We zijn gek op vriendelijkheid en aardige dingen. Oprechte vriendelijkheid trekt aan als een magneet en roept ook weer vriendelijkheid op. We kunnen dat ons niet genoeg realiseren.

Hoe vriendelijk ben jij?

Het onderzoek met studenten bevat dus een basaal communicatieadvies: kijk eens hoe vriendelijk je eigen communicatie of die van je organisatie eigenlijk is. Kan die nog ‘fijner’? Kun of durf je meer vriendelijke, aardige, lieve of complimenterende woorden te gebruiken, in je mails, in nieuwsberichten, in uitnodigingen, in je opdrachtbrief?

Wel alleen gemeende woorden natuurlijk, en een beetje subtiel gebruikt. Want de homo puppy is niet alleen gevoelig voor ‘lief’ maar ook zeer op zijn hoede voor onoprechtheid.