De Lynx wandelt op Hoekelum

Blog door: Loes de Groot

Wat doe je in coronatijd als je elkaar weer eens wilt zien en spreken? Wandelen! Dat deed het team van De Lynx dan ook donderdag 3 juni op landgoed Hoekelum in Bennekom. Geheel coronaproof, in groepjes van drie à vier. Met een routekaart en de aanwijzing om bij sommige routepaaltjes te switchen van wandelpartner. Veel collega’s hadden elkaar lang niet meer gezien, dus kon iedereen zo weer even bijpraten.

Voor mij als stagiair was het leuk om op deze manier de medewerkers van de Lynx te ontmoeten – de meesten werken vooral thuis. Bovendien hoorde ik van hen veel verhalen en weetjes over landgoed Hoekelum.

Landgoed

Karakteristiek aan dit landgoed zijn de naaldbossen en beukenlanen. Ook staan er vele loofbomen en langs de lanen zijn wilgenroosjes en bramen te vinden. Bij de beek groeien ook vele soorten planten zoals tijm en grasklokjes.

Het hele landgoed is een rijk beschermde buitenplaats met veel bijzondere elementen. Er leven veel interessante dieren. Zo is het aantal vleermuizen erg gestegen dankzij de vele grote bomen met holten. Ook leven er veel vogels en zoogdieren zoals dassen en boommarters. Voor deze dieren vormt het landgoed een verbinding tussen de Veluwe en de Gelderse vallei.

Wallen

Op het landgoed ligt circa zes kilometer aan wallen. Alle wallen in het landgoed hebben een verschillend doel en uiterlijk. Perceelswallen om de percelen te scheiden. Wildwallen om het wild van de landbouwgronden eromheen weg te houden, zodat de stadhouder erop kon jagen. En eigendomswallen van de Baron van Balveren, toenmalig eigenaar van Hoekelum, om aan te geven dat de stukken heide bij zijn eigendom hoorden. Die vormen nog steeds de noord- en oostgrens van het landgoed. Al wandelend heb ik dus een hoop gezien en geleerd.

Boost

We sloten af met heerlijke koude drankjes en gebak. Na maandenlang voornamelijk thuisgewerkt te hebben, gaf deze wandeling iedereen weer een boost. De onderlinge band blijkt sterk en dit samenzijn helpt om weer energiek verder te gaan. Zeker met het vooruitzicht dat je elkaar over enige tijd weer vaker zult kunnen zien op kantoor.

 

Loes is eerstejaars student communicatie aan de Hogeschool Utrecht. Ze loopt in mei en juni 2021 een aantal weken stage bij De Lynx.