9 dingen die iedereen zou moeten weten over stedelijk groen

Wat een luxe! Op de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht begin oktober kon iedereen 15 presentaties bijwonen van bevlogen experts op het gebied van het vergroenen van steden. Allemaal deel van het netwerk van NLGreenlabel, dat het lezingenprogramma samenstelde en mij vroeg dat te begeleiden.

Foto: Olaf Molenaar

Elke lezing maakte duidelijk hoe nodig het is om kennis over stedelijk groen breed nog veel breder te gaan verspreiden. Ik dacht ook vaak: dit zou iedereen in Nederland moeten weten! Daarom hieronder 9 leerpunten uit de lezingen, in willekeurige volgorde.

 1. Naar groen kijken is al gezond – Plaats groen in het zicht van mensen en er is al aantoonbare gezondheidswinst. Het mooie is: niemand hoeft er zijn levensstijl voor te veranderen. Ontwerpaanwijzingen voor zichtbaar en gezond groen staan in de Levende Tuin.
  In Nederland zijn de zorgkosten gegroeid naar 100 miljard per jaar, de begroting voor natuur is 800 miljoen… 
 1. Koester volwassen bomen – Voor een gekapte beuk van 150 jaar moeten 500 bomen van 10 jaar worden geplant om dezelfde hoeveelheid CO2 op te slaan. Koester dus elke volwassen boom.
  Een gemiddelde stadsboom in Nederland wordt niet ouder dan 30 jaar.
 1. Planten zijn de basis – Bij biodiversiteit gaat het al gauw over dieren: bijen, vlinders, vogels, tijgers. Maar planten zijn de basis voor het bestaan van dieren. Aandacht voor de bescherming van plantensoorten verdient daarom minstens zo veel aandacht!
  Om plantensoorten die dreigen te verdwijnen te behouden wordt hard gewerkt aan een Nationale zadencollectie 
 1. Inheemse mengsels – Wie wat wil doen voor het versterken van de biodiversiteit, kiest het beste voor zaadmengsels met inheemse soorten. In veel andere mengsels zitten doorgekweekte zaden die bloemen geven waar insecten helaas niets aan hebben.
 1. Groen als coolspot – Deze zomer klom het warmterecord naar 40,7 graden in het buitengebied van Brabant. In de binnenstad van Eindhoven zal het zeker 47 graden geweest zijn. Zulke temperaturen kunnen dodelijk zijn. Naast hotspots hebben we daarom ook coolspots nodig zoals de bossen, maar zeker ook kleinere groene plekken in de stad.
 2. Een ecoloog aan de start – Echt natuurinclusief bouwen begint direct aan het begin van een stadsontwikkeling. In Doetinchem stond bij de planvorming voor het nieuwe Slingeland ziekenhuis een ecoloog aan het begin van het planproces, daarna volgde de landschapsinrichter, daarna de stedenbouwer, de planoloog…
 1. Alle nieuwbouw een nestkast – hoe goed voor stadsvogels zou het zijn als elke nieuwe woning standaard een ingebouwde nestkast voor een zwaluw of mus krijgt – en dat die net zo standaard worden als de aansluiting voor een vaatwasmachine.
 1. Circulair gebruik openbaar groen – Als de openbare ruimte op de schop gaat komen er allerlei grondstoffen opnieuw beschikbaar: bestrating, armaturen maar ook veel ‘groen’. Een aantal partijen – waaronder meerdere sloopbedrijven – heeft daarom onlangs de marktplaats ‘Insert’ opgezet voor vrijkomende grondstoffen, waaronder bomen, struiken en heesters.
 2. Leve het rommelige – Het zou veel opleveren aan stadsnatuur als we in Nederland wat van ons ‘netheidscomplex’ af zouden komen. Leve de rommelhoekjes en wildere bermen in de stad.

Deel deze zaken vooral zelf ook weer! En overweeg vast om volgend jaar ook naar de Vakbeurs te komen, de toegang is vrij.

Bij De Lynx communiceren we graag over stedelijk groen, dat doen we voor verschillende opdrachtgevers.